Reklama

Porady

Kwasy omega-3 a zdrowie

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.

Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 wykazują szerokie działanie na organizm człowieka. Kwas DHA wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Stosując go w codziennym jadłospisie, można wpłynąć na poprawę swego samopoczucia. Kwasy z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie przez ich wpływ na stężenia cytokin prozapalnych, których zbyt wysoki poziom sprzyja częstym stanom zapalnym, chorobom autoimmunologicznym, miażdżycy czy nowotworom. Dostępne wyniki badań wskazują, że kwasy te znajdują również zastosowanie w leczeniu i profilaktyce otyłości. Stężenie kwasów omega-3 w osoczu krwi osób otyłych jest niższe w porównaniu z ich stężeniem w osoczu osób o prawidłowej masie ciała. Kwasy wpływają również na polepszenie ukrwienia mózgu i krążenia krwi. Udowodnione zostało, że spożywanie kwasów omega-3 pozyskiwanych z ryb obniża ryzyko wystąpienia zgonów sercowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Źródłem tych cennych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim: tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy owoce morza. Są to produkty, które zawierają kwasy EPA oraz DHA. Z kolei kwas alfa-linolenowy jest kwasem pochodzenia roślinnego i znajduje się w: oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju sojowym.

Reklama

Normy żywienia wskazują, że minimalna podaż kwasów omega-3 w diecie dorosłego człowieka powinna wynosić 250 mg na dobę. Najlepszym ich źródłem są ww. tłuste ryby morskie. Powinny być one spożywane minimum 2 razy w tygodniu. Osoby, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb, powinny rozważyć suplementację kwasami omega-3. Ponadto wszystkie kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny dodatkowo spożywać 100-200 mg DHA na dobę – Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca kobietom w ciąży suplementację minimum 200 mg DHA na dobę. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, to podaż DHA powinna wynosić 1000 mg na dobę.

Cały czas prowadzone są badania na temat wpływu kwasów omega-3 na organizm. Przedstawione powyżej normy dotyczą osób zdrowych oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Dostępne są również wyniki badań i rekomendacje mówiące o pozytywnych skutkach zwiększonej podaży tych kwasów w różnych stanach chorobowych.

2024-01-16 12:54

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoprofilaktyka osób starszych (2)

Niedziela Ogólnopolska 30/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

W starszym wieku tworzenie białek mięśniowych jest mniej efektywne. Aby u osób 65+ zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych), należy odpowiednio zaplanować posiłki. Dzienną dawkę białka warto rozdzielić na trzy posiłki (śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli więc osoba z masą ciała 60 kg powinna spożyć 60-72 g białka na dobę, to jeden jej posiłek powinien zawierać 20-24 g białka. Duże znaczenie ma również źródło pochodzenia białka. Lepiej wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Zawierają znaczne ilości leucyny, która może zmniejszać spadek masy mięśniowej u osób starszych. Najlepszymi jej źródłami są np. stek wołowy lub mięso z kurczaka, indyka, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk i łosoś. Należy pamiętać o ograniczaniu czerwonego mięsa w diecie. Już 100 g ww. produktów zawiera potrzebną na porcję ilość leucyny. Inne źródła pełnowartościowego białka to przetwory mleczne, chude lub półtłuste, oraz jaja.

CZYTAJ DALEJ

Rodzice niepełnosprawnych dzieci w Sejmie: aborcja nie jest rozwiązaniem

2024-05-16 16:10

[ TEMATY ]

sejm

rodzice

niepełnosprawność

Adobe Stock

Na wysłuchaniu publicznym w sprawie projektów zmierzających do liberalizacji przepisów aborcyjnych oprócz organizacji pozarządowych uczestniczą także rodziny z dziećmi niepełnosprawnymi. - Znam kilkaset rodzin, które mają dzieci z niepełnosprawnościami i Zespołem Downa i oni sobie radzą. To nie jest rozwiązanie problemu - mówiła jedna z matek, Marta Witecka.

Po serii wystąpień przedstawicieli organizacji pozarządowych rozpoczęła się część dla osób indywidualnych. Ta część wysłuchania publicznego potrwa kolejne kilka godzin, gdyż do zabrania głosu zapisało się ponad 300 osób.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah do prezbiterów diecezji włocławskiej: bądźcie ludźmi Boga i ludźmi modlitwy

2024-05-16 19:49

[ TEMATY ]

kard. Robert Sarah

diecezja włocławska

Copyright Niedziela/Wlodzimierz Rędzioch

- Uważnie obserwujmy Kościół, jakim dzisiaj jesteśmy, a stwierdzimy, że on dużo mówi, a mało się modli. Zajmuje się sprawami niebędącymi w jego kompetencji, a zaniedbuje właściwą sobie misję, którą jest głoszenie Jezusowej Ewangelii - mówił kard. Robert Sarach do prezbiterów diecezji włocławskiej, przybyłych 16 maja do sanktuarium św. Józefa w Sieradzu.

Emerytowanego prefekta Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów powitał biskup włocławski Krzysztof Wętkowski. Obok biskupa diecezjalnego i biskupa seniora Stanisława Gębickiego, w wydarzeniu uczestniczyło około 300 prezbiterów. W programie dorocznej diecezjalnej pielgrzymki kapłanów znalazła się konferencja, adoracja Najświętszego Sakramentu i Msza św.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję