Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Makaron na szybki obiad

Choć kojarzony z włoską kuchnią, nie wyobrażamy sobie bez niego obiadu, przynajmniej od czasu do czasu. A na ciepłe, wiosenne dni jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Proponujemy sprawdzone przepisy na pyszne dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szparagami

SKŁADNIKI :
*300 g makaronu typu wstążki
*pęczek szparagów
*300 g pomidorków koktajlowych
*1/2 cebuli
*150 g serka mascarpone
*łyżka soku z cytryny
*sól, pieprz do smaku
*2 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewaj wody – może być potrzebna do sosu.
2. Szparagi umyj, odłam twarde końce (złamią się same w odpowiednim miejscu). Pokrój szparagi na równe kawałeczki (ok. 2-, 3-centymetrowe), oddziel główki.
3. Cebulę drobno posiekaj, pomidorki przekrój na połowę wzdłuż.
4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, potem na chwilę dodaj pomidorki. Warzywa odłóż na talerz.
5. Na tę samą patelnię wyłóż serek mascarpone, sok z cytryny, dopraw do smaku.
6. Wrzuć na chwilę główki szparagów. Dodaj wcześniej odłożone warzywa. Wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj wodę z makaronu.
7. Połącz sos z makaronem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z pomidorami i ciecierzycą

SKŁADNIKI :
*30 dag makaronu
*1 puszka pomidorów w zalewie (bez skórki) lub 4 świeże pomidory
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*2 łyżki przecieru pomidorowego
*10 dag sera feta
*3 łyżki oleju
*sól, pieprz
*kumin, chili
*Rudola

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlej 1/2 szklanki wody z gotowania.
2. Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 min.
3. Dodaj pomidory i osączoną ciecierzycę. Duś przez kilka minut.
4. Wodę zostawioną z gotowania makaronu wymieszaj z przecierem, dodaj do warzyw i ciecierzycy. Duś jeszcze przez 10 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem.
5. Makaron podawaj z sosem, posypany pokrojoną fetą i rukolą.

Cytrynowy

SKŁADNIKI:
*30 dag makaronu spaghetti
*1 cytryna
*250 ml śmietany kremówki
*garść startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki
*2 łyżki oliwy
*sól, pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewaj wody – może być potrzebna do sosu.
2. Dokładnie umytą cytrynę sparz wrzątkiem. Delikatnie zetrzyj żółtą część skórki (biała nada gorzki smak). Wyciśnij sok.
3. Natkę drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć skórkę z cytryny i 3/4 pęczka natki pietruszki. Dodaj śmietanę. Delikatnie podgrzej wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj pół szklanki wody pozostałej z gotowania makaronu.
6. Sos wymieszaj z odcedzonym makaronem, posyp serem i resztą natki z pietruszki.

Pesto bazyliowe

SKŁADNIKI:
*60 g listków bazylii
*50 g orzeszków piniowych lub orzeszków nerkowca
*75 ml oliwy
*2 małe ząbki czosnku
*50 g parmezanu
*1/2 łyżeczki soli
*1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Orzeszki upraż na suchej patelni, by lekko się zrumieniły.
2. Do kielicha blendera włóż orzeszki, umyte liście bazylii, ząbki czosnku, starty parmezan, wlej oliwę. Dodaj sól i pieprz i wszystko zblenduj.
3. Sos pesto najlepiej jest od razu wymieszać z ugotowanym, jeszcze ciepłym makaronem.

Z kurczakiem

SKŁADNIKI:
*30 dag makaronu świderki
*40 dag piersi z kurczaka
*20 dag pomidorków koktajlowych
*garść liści szpinaku baby
*3 dag startego parmezanu
*przyprawa do gyrosa
*sól, pieprz
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Makaron wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Mięso pokrój w paseczki, posyp przyprawą do gyrosa.
3. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Szpinak opłucz i osusz na sicie.
4. Rozgrzej dwie łyżki oleju, wrzuć mięso. Przesmaż je z dwóch stron na złoty kolor. Wyłóż na talerz.
5. Na tłuszcz pozostały na patelni wrzuć pomidorki i chwilę przesmażaj.
6. Dodaj makaron, mięso i szpinak, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
7. Przed podaniem posyp danie parmezanem.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy 200 kalorii dziennie mniej i tętnice będą zdrowsze

Stan naszych tętnic pogarsza się z wiekiem. Sztywnieją, co może doprowadzić do rozwoju chorób serca. Ryzyko wzrasta, jeśli osoba w starszym wieku choruje dodatkowo na otyłość. Często tacy pacjenci mają istotne trudności, by wdrożyć prawidłowe leczenie. Okazuje się jednak, że nie trzeba wielkiego wysiłku, by zacząć – wystarczy ograniczyć dzienną dawkę kalorii o zaledwie 200 i zacznie się ćwiczyć tylko kilka razy w tygodniu.

200 kalorii to m.in. trzy jajka, albo 50 g słodkich płatków śniadaniowych, trochę więcej niż jedna parówka i zdecydowanie mniej niż pączek (który ma ich około 350).

CZYTAJ DALEJ

Bielsko-Biała: pogrzeb biskupa Janusza Zimniaka

2024-05-31 23:07

[ TEMATY ]

bp Antoni Jacek Zimniak

diecezja.bielsko.pl

Kardynałowie i biskupi uczestniczyli 31 maja br. w katedrze w Bielsku-Białej w uroczystym pogrzebie biskupa pomocniczego seniora diecezji bielsko-żywieckiej Janusza Zimniaka. Ciało duchownego, który przeżył 90 lat, w tym 44 jako biskup i 68 jako kapłan, spoczęło w grobie zasłużonych kapłanów na bielskim cmentarzu przy ul. Grunwaldzkiej.

Mszy św. pogrzebowej przewodniczył kard. Kazimierz Nycz. Wspólnie z metropolitą warszawskim nad trumną zmarłego hierarchy modlili się m.in. kard. Stanisław Dziwisz oraz arcybiskupi Adrian Galbas i Wiktor Skworc, a także biskupi: Roman Pindel, Piotr Greger, Zdzisław Fortuniak, Jan Kopiec, Grzegorz Olszowski, Paweł Socha, Marek Szkudło, Adam Wodarczyk.

CZYTAJ DALEJ

Zakończenie roku formacyjnego LSO Archidiecezji Przemyskiej

2024-06-01 14:56

Łukasz Sztolf

Ministranci zgromadzeni w murach WSD

Ministranci zgromadzeni w murach WSD

W bazylice archikatedralnej w Przemyślu odbyło się błogosławieństwo nowych 76 ceremoniarzy, 60 lektorów i 31 ministrantów ołtarza. Uroczystej Mszy św. przewodniczył abp Józef Michalik. Homilię wygłosił ks. Grzegorz Czerwonka.

Obrzęd błogosławieństwa jest zwieńczeniem formacji, którą ministranci przeżywali podczas Szkoły Ceremoniarza oraz formacji odbywającej się w dekanatach i w parafiach. Od tego momentu ceremoniarze będą posługiwali w swoich parafiach jako ci, którzy pomagają duszpasterzom w organizacji służby liturgicznej, a czasami także prowadzą zbiórki ministranckie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję