Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Drożdżowe cebulaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Sabina ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr.

Składniki:
1/2 kg mąki, 1 szklanka mleka, 2 dag drożdży, 1 czubata łyżka masła, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżka stołowa cukru, 1 łyżeczka soli.
Do dekoracji: 1/2 kg cebuli, 1 szklanka maku, 1 żółtko

Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku i mieszamy z masłem i olejem, cukrem, solą. Dodajemy mąkę, szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość). Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na bok. Gdy puści sok, odciskamy ją i każdy plaster rozdzielamy na krążki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na posypany mąką blat i starannie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być puszyste - nie należy do niego dodawać już więcej mąki. Wyrobione ciasto kroimy na drobne kawałki - takie, by z każdego zrobić placek o średnicy 5 cm. W placku formujemy wgłębienie, smarujemy z wierzchu starannie żółtkiem, posypujemy makiem (nieobowiązkowo) i nakładamy kilka krążków cebuli. Placki - powinno ich wyjść ok. 12 - umieszczamy na lekko naoliwionej blasze i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika (150* C). Po 10 min. temperaturę zwiększamy do 180* C. Wyjmujemy po ok. 40 min., gdy nabiorą lekko złotego koloru.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zapiekanka z kurczakiem

Niedziela Ogólnopolska 10/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako/Niedziela

Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka na szybki obiad lub kolację. Przepis nadesłał p. Szymon z Łodzi.

Składniki:
• opakowanie makaronu rurki (400 g)
• 2 filety z kurczaka
• opakowanie mrożonego szpinaku (200 g)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 150 ml śmietany 30%
• kilka suszonych pomidorów
• 20 dag żółtego sera
• kilka łyżek oleju
• sól i pieprz do smaku

CZYTAJ DALEJ

Czy pamiętam o trosce o swojego ducha?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Magdalena Pijewska/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 10, 28-31.

Wtorek, 28 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie bł. Stefana Wyszyńskiego, biskupa

CZYTAJ DALEJ

Świętych obcowanie w praktyce

2024-05-28 21:37

[ TEMATY ]

relikwie

bł. kard. Stefan Wyszyński

parafia św. Łukasza na Tarchominie

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Do parafii św. Łukasza Ewangelisty na Kępie Tarchomińskiej uroczyście wprowadzono relikwie bł. kard. Stefana Wyszyńskiego.

Koncelebrowanej Mszy św. w liturgiczne wspomnienie bł. Prymasa Tysiąclecia przewodniczył i homilię wygłosił ks. prałat dr Maciej Miętek, kanclerz kurii diecezji warszawsko-praskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję